Clasamentul celor mai bune destinaţii urbane din Europa

Firma de consultanţă Roland Berger a publicat raportul “European city tourism 2015”, care analizează şi compară principalii indicatori turişti din 45 de oraşe mari ale bătrănului continent. Documentul poate fi descărcat ca PDF la sfărşitul acestei ştiri.

Raportul stabileşte trei categorii de oraşe. În primul rănd, cele 13 oraşe europene care înregistrează peste zece milioane de înnoptări hoteliere pe an.

În a doua categorie sunt grupate 17 oraşe care înregistrează între două şi zece milioane de seri de hotel pe an.

În a treia categorie sunt alte 15 oraşe, cu mai puţin de două milioane de înnoptări.

“Acele oraşe care nu au oferit date comparabile sau insuficiente au fost excluse din această selecţie”, explică autorii raportului.

 

Poveşti de succes 

În orice caz, acest studiu pune accentul pe modelele de creştere ale fiecărui oraş (în funcţie de înnoptări şi capacitate hotelieră) şi scoate în evidenţă cele care “au succes în crearea de valoare” (măsurată în venitul pe cameră disponibilă).

Autorii adaugă că raportul nu a ţinut cont de “fricţiunile” cauzate de creştere, din cauza unor probleme, cum ar fi aglomerarea, “ca urmare a unui număr mare de vizitatori în oraşe”.

Astfel, modelul de evaluare al acestui studiu combină criterii cantitative şi calitative bazate pe raţionamentul experţilor: creşterea înnoptărilor, creşterea ofertei hoteliere, RevPar, procentul de turism extern, zboruri directe, numere de congrese, etc.

Raportul Roland Berger Turism Urban 2015

Potrivit modelului de evaluare al acestui studiu, în Categoria 1 oraşele cu cel mai mare punctaj sunt Istanbul, Amsterdam şi Paris.

Raportul Roland Berger Turism Urban 2015

 

pdf_imageRaport Roland Berger Turism Urban Europa 2015

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply