China va stimula turismul rural în planul său cincinal

Guvernul Chinei a lansat în cel de-al treisprezecelea Plan Cincinal al ţării, un plan pentru reducerea sărăciei prin dezvoltarea turismului rural. “Datele autorităţilor chineze arată că între 2011 şi 2014, mai mult de 10 milioane de persoane, sau 10% din populaţia cea mai săracă, a reuşit să iasă din sărăcie prin turism“, a explicat Organizaţia Mondială a Turismului (OMT).

În lumina acestui impact, autorităţile chineze pun în aplicare, într-un nou plan de cinci ani, un program de dezvoltare a turismului de acoperire naţională, care are drept scop creşterea cu 17% a populaţiei defavorizate care a scăpat de sărăcie pentru anul 2020.

Astfel, “guvernul chinez speră ca, până în 2020, vor exista trei milioane de afaceri în turismul rural care să primească două milioane de vizitatori anuali şi în fiecare an două milioane de locuitori din zonele rurale din China să nu mai fie sărace”, adaugă la OMT.

Veniturile totale generate ar depăşi, conform estimărilor, 150.000 de milioane de euro, “de care ar beneficia 50 de milioane de locuitori din zonele rurale“.

 

Ajutor pentru a reduce exodul rural

Într-o întâlnire recentă cu autotităţile de turism din China, secretarul general al OMT, Taleb Rifai, a salutat “recunoaşterea continuă de către China a turismului ca un instrument eficient pentru dezvoltare“, precum şi atenţia specială acordată turismului rural.

“Turismul are multe posibilităţi de a contribui la dezvoltarea rurală, din moment ce un sector care necesită multa forţă de muncă şi deschide o gamă largă de oportunităţi de angajare şi antreprenoriat în zone în care alte activităţi economice au adesea o prezenţă limitată sau au intrat în declin. În plus, turismul crează aceste oportunităţi în mediul imediat, contribuind astfel la oprirea exodului rural”, a declarat Taleb Rifai.

China va stimula turismul rural în planul său cincinal. #shu#

China va stimula turismul rural în planul său cincinal. Imagine Shutterstock

Alte ţări nu îi acordă atâta importanţă

Cu toate acestea, regretă OMT, “în ciuda impactului sau socio-economic larg, turismul continuă să beneficieze de o atenţie limitată ca şi intrument de dezvoltare”.

În acest context, şi cu ocazia celei de-a treia Conferinţe internaţionale privind Finanţarea pentru Dezvoltare, OMT a cerut recent o finanţare mai mare pentru turism în scopuri de dezvoltare.

Maximizarea contribuţiei turismului la reducerea sărăciei este una dintre priorităţile OMT şi una dintre principalele domenii de activitate. Mai mult decât atat, iniţiativa OMT Turism Durabil-Eliminarea Sărăciei oferă sprijin activităţilor turistice care în mod specific generează dezvoltare şi crează locuri de muncă pentru persoanele care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi“, concluzionează OMT.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply