Shadow

Cernobîl, noul scenariu al turismului cinematografic

După terminarea seriei „Urzeala tronurilor”, după opt sezoane și mii de fani deplasați prin principalele locuri care au servit drept scenă pentru producție, serialul „Cernobîl”, difuzat de HBO, a devenit unul dintre cele mai vizionate ale anului. De asemenea, stimulează vizitele în Ucrania, la scena celui mai grav accident nuclear din istorie, care a avut loc acum mai bine de 30 de ani. 

 

După accidentul care a avut loc în aprilie 1986, zona a fost evacuată, dar și-a reînceput activitatea din 2011, odată cu deschiderea zonei de excludere nucleară. De la acea dată, numărul vizitatorilor nu a încetat să crească în fiecare an, dar este de așteptat ca în lunile următoare să o facă cu o intensitate mai mare după succesul înregistrat de serialul HBO. 

 

Consiliul de Turism si Promovare al Kievului intenționează să primească 100.000 de vizitatori în 2019, ceea ce înseamnă mai mult decât cei 72.000 din 2018 și dublul celor 50.000 de turiști în 2017, potrivit datelor publicate de postul de televiziune american CNBC

Accidentul a avut loc în centrala nucleară Vladimir Illich Lenin.
Accidentul a avut loc în centrala nucleară Vladimir Illich Lenin.

 

De la emiterea serialului menționat, orașul primește cu 48% mai multi vizitatori decât în anul precedent, potrivit lui Victor Korol, director al SoloEast, o companie care oferă vizite turistice în zonă. 

 

„Deși a călători în locuri asociate cu moartea nu este un fenomen nou, creșterea turismului ca un sector economic fundamental pe scara globală a declansat interesul pentru acest tip de locuri, cunoscut sub numele de turism negru”, afirmă Daniel Liviano, profesor de studii de economie și afaceri de la Universitat Oberta de Catalunya. 

 

Cel mai grav accident

Catastrofa nucleară de la Cernobil, care a avut loc în aprilie 1986, este considerată a fi cea mai serioasă din întreaga lume din acest tip accident, împreună cu Fukushima I din Japonia, care a avut loc în 2011 și este, de obicei, inclusă printre dezastrele majore de mediu din istorie. 

 

Acesta a avut loc la centrala nucleară Vladimir Ilich Lenin, în nordul Ucrainei, care în acel moment aparținea fostei URSS, în apropierea orașelor Pripyat și Cernobîl. 

 

Un traseu impactant

Zona de excludere include o rază de 30 de km în jurul centralei nucleare, care include aceste orașe și pădurile din drumurile din zonă. Pe drum, pot fi vizitate monumentul victimelor catastrofei nucleare, orașul abandonat și buncărul unde s-au întâlnit toți politicienii care nu au decis să evacueze orașul. 

 

Una dintre cele mai impresionante părți este orașul-fantomă Pripyat, care a fost evacuat în grabă, iar locuitorii săi au trebuit să fugă lăsând toate bunurile lor. 

Parcul de distracții este unul dintre cele mai emblematice puncte din traseu.

 

Pot fi văzute mașini parcate, mașini agricole abandonate, jucării, rămășițile parcului de distracții și chiar masa pusă în bucătărie, deși în majoritatea clădirilor nu se poate intra din cauza riscului de prăbușire. 

 

Turiștii se pot apropia, de asemenea, de reactorul care a explodat și a provocat accidentul centralei nucleare. Acesta este o structură de plumb de 104 metri care acoperă clădirea. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.