Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2015

Rezultatele controalelor de audit ale organismelor care guvernează domeniul aviaţiei ca FAA şi ICAO, precum şi controalele de audit ale guvernelor şi evidenţa mortalităţii a fiecărei companii aeriene, sunt unii din factorii pe care AirlineRatings.com, site-ul specializat în monitorizarea şi clasificarea industriei transportului aerian în funcţie de criteriile de siguranţă şi de produs, tine cont pentru a întocmi topul său 10 al celor mai sigure companii aeriene de reţea şi cele mai sigure 10 companii aeriene low cost pentru 2015 din cele 449 de companii pe care le monitorizează. 

Ca şi anul trecut, în topul celor mai sigure companii aeriene s-a plasat din nou Qantas (a se vedea informaţia: Cele mai sigure 10 companii aeriene din lume), care menţine istoricul său fără mortalitate în era avionului cu reacţie.

La luarea deciziei lor, editorii AirlinesRating.som au mentţonat că în cei 94 de ani de istorie, Qantas a acumulat un istoric remarcabil de inovaţii în domeniul siguranţei şi al operaţiunilor, iar acum este acceptată ca şi compania aeriană cu cea mai multă experienţă din lume.

Completând restul locurilor din topul zece în ordine alfabetică, repetă, de asemenea, în acest an Air New ZealandCathay Pacific AirwaysEmiratesEtihad Airways, Eva Air  şi  Singapore Airlines. Intră în primele zece locuri trei companii europene: British AirwaysFinnair şi Lufthansa, părăsind topul compania japoneză All Nipon Airways (ANA)Royal Jordanian Airlines şi Virgin Atlantic.

pdf_image  Clasamentul companiilor aeriene 2014 întocmit de portalul AirlineRatings

 

Compania aeriană Malaysia Airlines are în prezent 5 stele din cauza accidentelor înregistrate şi pentru că trebuie să se supună controlui de audit al Aviaţiei Civile din Malaezia.

 

Companiile low cost

Editorii AirlineRatings.com au identificat cele mai sigure 10 companii aeriene low cost (în ordine alfabetică): Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, Jetblue, Jetstar, Kulula.com, Monarch Airlines, Thomas Cook, TUIfly şi West Jet.

Cele mai sigure companii aeriene din lume

Cele mai sigure companii aeriene din lume

 

“Spre deosebire de un număr important de companii low cost, toate aceste companii aeriene au trecut auditul riguros al IATA Operational Safety Audit (IOTA) şi au un istoric excelent de siguranţă”, subliniază raportul portalului.

Din cele 449 de companii aeriene intervievate, 149 de companii au maximul de şapte stele al clasamentului de siguranţă, dar aproape 50 au doar trei stele sau mai puţin. Printre companiile cu trei stele se află şi Moldavian Airlines. Doar patru companii aeriene au obţinut doar o stea pentru siguranţă de la AirlineRatings.com: Kam Air, Nepal Airlines, Scat şi Tara Air.

De asemenea, printre restul celor mai mari companii aeriene europene apar cu 7 stele KLM, Iberia, SAS, Swiss, airberlin, Condor, Finnair, Alitalia, TUIfly, Thomas Cook Airlines, Jet2.com, Aer Lingus, Czech Airlines şi LOT Polish Arilines. Air France are 6 stele din cauza accidentului fatal din 2009. Nu se întâmplă acelaşi lucru cu noile sale filiale Hop! al Air France KLM şi Germanwings deţinută de Luftansa, care au obţinut 7 stele.

În ceea ce priveşte companiile aeriene din America de Nord, au şapte stele în siguranţă United Airlines şi companiile recent fuzionate American Airlines şi US Airways; Delta şi Air Canada.

 

Companiile aeriene din România

Compania naţională de linie din România, Tarom, a obţinut şi ea maximul de şapte stele în siguranţă de la AirlineRating.com. Compania aeriană low cost Blue Air are 5 stele pentru că nu a prezentat controlul de audit operaţional IOTA al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), pe care acest clasament îl ia în considerare, deşi nu este o cerinţă oficială cerută de organismele de siguranţă din sector. De fapt, cele mai multe companii aeriene low cost nu îl au, motivul principal fiind faptul că ele nu fac parte din acest patronat. Printre acestea, şi doar cu 5 stele apar Soutwest Airlines, Ryanair şi easyJet. Cel mai mare concurent al companiilor aeriene româneşti, Wizz Air are doar 4 stele, pentru că pe lângă auditul operaţional IOTA mai trebuie să treacă şi auditul organismului de aviaţie civilă din ţara de origine, Ungaria.

 

Criteriile de siguranţă

Sistemul de clasificare al AirlineRatings.com ţine cont de o serie de factori legaţi de siguranţă, luând în considerare şi companiile care sunt în fruntea inovaţiei pentru siguranţă şi lansarea de noi avioane.

Criteriile de siguranţă de 7 stele sunt următoarele:

*Certificatul IOSA, auditul operaţional realizat de IATA: 2 stele. Această evaluare este recunoscută la nivel internaţional, deşi nu este obligatorie.

*Să nu fie pe “lista neagră” a Uniunii Europene (UE) a companiilor aeriene cu interdicţia de a zbura în spatiul sau aerian: 1 stea.

*Să nu fi avut accidente mortale în ultimii 10 ani, cu excepţia cazului în care acestea sunt provocate de acte de terorism sau sechestru: 1 stea.

*Ca ţară de origine să aibă aprobarea FAA: 1 stea. Administraţia Federală de Aviaţie din SUA interzice zborul în spaţiul aerian american ţărilor, nu companiilor aeriene, care nu aderă la standardele internaţionale de aviaţiei pentru operaţiunile şi întreţinerea aeronavelor.

*Țara de origine îndeplineşte cei opt parametrii de siguranţă ai Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO): 2 stele. Dacă ţara îndeplineşte între cinci şi şapte criterii: 1 stea. Aceşti parametrii sunt legaţi de legislaţie, organizare, licenţe, operaţiuni, navigabilitate aeriană, investigarea accidentelor, serviciile de navigaţie aeriană şi aeroporturi.

*Dacă flota companiei aeriene a fost retrasă din circulaţie de către autoritatea de siguranţă a aviaţiei din ţară din motive de siguranţă: 1 stea pentru fiecare cinci ani de la momentul în care a fost lăsată la sol.

*Dacă compania aeriană operează un singur avion de fabricaţie rusească: i se scade 1 stea. 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply