Ce va aduce viitorul aviaţiei?

Opt concepte inovatoare din 95 de propuneri iniţiale din 18 ţări au câştigat anul trecut premiul Crystal Cabin, cel mai faimos şi prestigios premiu din domeniul designului de cabine de avion şi produse pentru noi servicii la bord, de la scaune rabatabile pentru clasa economic până la băi cu auto-curăţare (Boeing lucrează la o toaletă cu tehnologie de auto-curăţare).

Aşa-numitul “Oscarul cabinelor” a fost creat în 2007 de către clusterul de Aviaţie din Hamburg şi este acordat la târgul Aircraft Interiors care are loc în fiecare an în acest oraş.

Organizatorii săi subliniază că “multe dintre ideile de succes prezentate vor fi apoi îmbunătăţite şi implementate cu succes”, generând profituri producătorilor de piese de schimb, companii aeriene şi confortul pasagerilor transportului aerian, obiectivul central.

 

Inovatori 2016

Producatorul britanic Rebel.Aero s-a impus la categoria Hardware pentru Confortul Pasagerului cu un model inovator de scaun pentru clasa Economy în zboruri de rază scurtă şi lungă, cu care, după cum spune el, va revoluţiona această piaţă. Conceptul promite mai multe spaţii pentru picioare mulţumită uneia dintre suprafeţele sale poate fi deschisă în timpul zborului.

Inovatorul concept Lifestyle: in loc de clase, cabinele vor avea zone de dormit, de întalniri, de mancare.

Inovatorul concept Lifestyle: in loc de clase, cabinele vor avea zone de dormit, de întalniri, de mancare.

Etihad Airways, compania naţională a Emiratelor Arabe Unite, câştigătoare pentru al doilea an consecutiv a unuia dintre aceste premii, s-a evidenţiat la o nouă categorie la această ediţie, cea de Concepte de Cabină prin “utilizarea ingenioasă a spaţiului, pe care îl oferă First Suite al Boeing 787 Dreamliner, acelaşi confort ca şi în Airbus 380”, într-un efort comun cu firma Acumen Designe.

Trofeul la categoria Sisteme de Cabina a fost pentru compania americană şi unul dintre liderii lumii B/E Aerospace pentru sistemul de iluminare LED “Viu”. Elementele LED flexibile fac posibilă iluminarea fiecărui spaţiu din cabină, de la intrare la compartimentele superioare.

Trofeul Sistemelor Electronice l-a luat Lufthansa System pentru al său “Board Connect Portable”, o soluţie portabilă, uşoară şi completă: cu server, modem, pachete de divertisment şi un punct de acces cu capacitate pentru 50 de pasageri şi dispozitive lor mobile. Cutia de hardware este o abordare complet flexibilă; echipajul îl poate lua prin cabină atunci când este necesar şi să introducă conţinut nou, cum ar fi filme care pot fi uşor instalate prin intermediul unui USB.

Boeing este mândrul câştigător la categoria Cea mai Verde Cabină, Sănătate, Siguranţă şi Mediu cu a sa toaletă proaspată, o baie care se curăţă singură, stabilind noi standarde în termen de igienă, deoarece dezinfectarea suprafeţelor se realizează în mod automat utilizând lumina UV în momentul în care pasagerul iasă. Pe de altă parte, senzorii infraroşu fac posibilă utilizarea toaletei, robinetului de apă şi deschiderea uşii aproape complet fără contact.

La estudiante avanzada ManoStudenta avansată Mahnon Kühne, de la Universitatea de Tehnologie din Delft, a câştigat pentru idea sa de “hamac” pentru sprijinirea capului pentru clasa Economy

Studenta avansată Mahnon Kühne, de la Universitatea de Tehnologie din Delft, a câştigat pentru idea sa de “hamac” pentru sprijinirea capului pentru clasa Economy

Sekisu SPI a dezvoltat un design de suprafaţă termoplastic, care permite o imprimare mult mai creativă a elementelor cabinei, protector de scaun, păreţi despărţitori, etc. şi a cărui tehnologie de “infuzie de imagine” i-a adus premiul la categoria Materiale şi Componente.

La categoria Universitate, din cei trei candidaţi ai Universităţii de Tehnologie din Delft, a câştigat Manon Kühne pentru ideea sa de un “hamac” pentru a sprijini capul pentru pasagerii clasei Economy, cu aripi pliabile, care să permită o poziţie anti-alunecare confortabilă in tetieră.

La categoria Concepte Vizionare a luat premiul la “Lifestyle Cabin” Zodiac Aerospace  pentru completa sa noua definiţie a categoriilor de cabină. În locul tradiţionalului sistem de clase, propune diferite zone: de somn, de întâlnire, salon. Nu mai este nevoie să dai scaunul pe spate, este suficient să mergi în dormitor.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply