Shadow

CE propune limitarea valabilității certificatului COVID la 9 luni

Comisia Europeană (CE) a lansat joi o nouă recomandare către țările membre: limitarea valabilității certificatului digital COVID-19 al UE la nouă luni, care permite europenilor să călătorească fără restricții. Cu toate acestea, valabilitatea sa ar fi extinsă dacă s-a primit o doză de rapel a vaccinului împotriva coronavirusului. În acest fel, europenii ar trebui să adauge o nouă injecție în acest termen dacă doresc ca documentul să rămâna valabil pentru călătoriile lor. 

 

Comisia a adoptat acum această recomandare pentru a evita măsurile divergente în Uniunea Europeană, chiar în momentul în care continentul este lovit de cel mai grav val al întregii pandemii, potrivit unui comunicat. Tocmai, în ultimele săptămâni, diferite țări au început să pună o dată de expirare pe certificatele de vaccinare

 

Astfel, Executivul Comunitar a ținut cont de recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care estimează perioada maximă de protecție a vaccinului la șase luni, și a planificat o perioadă suplimentară de trei luni pentru a se asigura că, campaniile de vaccinare pot fi ajustate, iar cetățenii au acces la rapel. 

 

„Statele membre trebuie să adopte imediat toate măsurile necesare pentru a garanta accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populație ale căror certificate de vaccinare eliberate anterior se apropie de limita de nouă luni”, spune CE. 

 

În acest fel, indică faptul că statele membre nu ar trebui să respingă un certificat de vaccinare eliberat la mai puțin de nouă luni de la administrarea ultimei doze de la vaccinarea inițială. 

 

În acest fel, Comisia „schimbă focalizare” mecanismului și pledează pentru aplicarea restricțiilor, precum teste de screening sau carantine, doar călătoriilor care nu dețin certificat digital COVID, indiferent de locul lor de origine, potrivit Efe. 

 

Propunerea CE invită statele membre să „se concentreze pe o abordare personală”, astfel încât persoanele care au un certificat „nu ar trebui, în principiu, să fie supuse unei restricții suplimentare, precum testarea COVID sau carantină”, a explicat la o conferință de presă, comisarul european pentru Justiție, Didier Reydners. 

 

„Celor care nu o au, ar trebui să li se permită să călătorească, dar li se poate cere să facă un test înainte sau după călătorie”, a adăugat comisarul, care a detaliat noile recomandări de la Bruxelles pentru călătoriile în interiorul UE. 

 

Certificatul digital COVID-19 al UE a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 și inițial era programat să dureze un an. 

 

Până în prezent, în Uniunea Europeană au fost emise peste 650 de milioane de certificate COVID, potrivit Comisiei. Într-adevăr, președintele acesteia, Ursula von der Leyen, a făcut joi un apel la europenii vaccinați să facă a treia doză

 

Este important să primim vaccinul de rapel la șase luni după vaccinarea inițială. Trebuie să menținem imunitatea persoanelor vaccinate. Dozele de rapel ne ofere un nivel de protecție chiar mai ridicat decât vaccinul original”, a spus Von der Leyen. 

 

Mai multe informații despre certificatul COVID:

Modificări ale certificatului digital COVID al UE din cauza noilor valuri

Țările încep să pună data de expirare certificatului de vaccinare

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.