CE doreşte să implementeze un registru digital de pasageri de croazieră

Comisia Europeană (CE) a adoptat noi propuneri legislative în vederea simplificării şi consolidării siguranţei transportului maritim de pasageri în Uniunea Europeană (UE), care, printre altele, iau în considerare registrul digital al pasagerilor şi asigură că autorităţile competente vor avea acces imediat la datele relevante în caz de urgenţă, permiţând astfel o mai mare eficienţă în operaţiunile de căutare şi salvare.

Noile norme, care vor trebui să primească aprobarea de la cele 28 de state membre şi de la Parlamentul European pentru a intra în vigoare, răspund lecţiilor învăţate din accidentele recente, cum ar fi croaziera italiană Costa Concordia care a naufragiat în urmă cu patru ani, şi în care au murit 32 de persoane, dar şi noile progrese tehnologice. Aproximativ 400 de milioane de pasageri călătoresc în fiecare an, în apele Uniunii Europene, potrivit datelor de la Bruxelles. 

 

În primul rând, noile norme asigură că autorităţile competente să aibă acces imediat la datele relvante în caz de accidente în vederea îmbunătăţirii eficienţei operaţiunile de căutare şi salvare. 

 

Executivul UE a propus introducerea obligaţiei de a înregistra în format digital datele ale pasagerului  care călătoreşte la bord, date pe care le salvează companiile în prezent, plecând de la procedurile administrative armonizate, dar urmăreşte să ofere flexibilitate operatorilor de turism pe termen scurt. 

 

Propune de asemenea exculderea navelor de mai puţin de 24 de metri lungime din lege având în vedere că standardele lor sunt dificil de adaptat în practică, aşa cum admite executivul european în propunerea sa, în care recunoaşte că normele naţionale pentru aceste nave trebuie să ia în considerare mai bine circunstanţele locale. 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply