Călătoriile şi turismul generează 4.000 de milioane de dolari pe zi

Transportul internaţional de pasageri şi cheltuielile în destinaţii reprezintă plăţi zilnice de 4.000 milioane de dolari pe zi, potrivit estimărilor OMT. Marile cantităţi pe care le reprezintă călătoriile internaţionale (ca număr de sosiri, cheltuieli şi greutatea turismului în PIB-ul mondial) au fost sintetizate în trei infografii produse de acest organism.

Aşa cum informează OMT, “veniturile generate de vizitatorii internaţionali care cheltuiesc pe cazare, mâncare şi băutura, divertismentul, cumpărăturile şi alte bunuri şi servicii au ajuns la o cifră estimată de 1.245.000 milioane de dolari (937.000 milioane de euro) în 2014, reprezentând o creştere de 3,7% în termeni reali (luându-se în considerare fluctuaţiile cursului de schimb şi a inflaţiei)”.

Trebuie reamintit faptul că în 2014, sosirile turistice internaţionale au crescut cu 4,4% în 2014, ajungând la un total de 1.135 milioane, de la 1.087 milioane de călători în 2013.

În afara de veniturile din turismul internaţional (elementul de călătorii din balanţa de plăţi), turismul generează, de asemenea, venituri din export ale serviciilor de transport internaţional de pasageri (prestate nerezidenţilor).

“Cantitatea acestora este estimată la 221.000 milioane de dolari în 2014, aducând totalul exporturilor de turism internaţional la 1,5 miliarde de dolari, sau echivalentul a 4.000 milioane de dolari pe zi, în medie“, indică OMT.

Sursă: OMT.

“Turismul internaţional este o componentă tot mai importantă a comerţului internaţional, aşa cum se vede în încasările la export din turismul internaţional şi transportul de pasageri”, spune secretarul general al OMT, Taleb Rifai.

De fapt, turismul internaţional (călătoriile şi transportul de pasager) reprezintă 30% din exporturile de servicii mondiale şi 6% din exporturile totale de bunuri şi servicii, conform calculelor făcute de OMT.

La categoria de export la nivel internaţional, turismul se află pe al patrulea loc, după combustibil, produsele chimice şi industria alimentară, “şi în multe ţări în curs de dezvoltare ocupă primul loc”.

Clasamentul ţărilor cu cele mai multe venituri din turism extern

Statele Unite (177.000 milioane de dolari) şi Spania (65.000 de milioane) s-au menţinut pe primul şi al doilea loc în clasamentul ţărilor care încasează cei mai mulţi bani mulţumită turiştilor din alte ţări.

China a urcat de pe locul al cincilea pe al treilea, după o creştere de 10% a veniturilor, care au crescut la 57.000 milioane de dolari în 2014.

Marea Britanie (45.000 milioane de dolari) a urcat două locuri pe locul al şaptelea, “datorită efectelor încă vizibile ale Jocurilor Olimpice şi a creşterii lirei sterline”.

Franţa, Macao (o destinaţie de cazinouri din China) şi Italia ocupă locurile patru, cinci şi al şaselea, respectiv, în timp ce în Germania, Thailanda şi Hong Kong (China) completează lista.

Clasamentul pieţelor emitente

Țara cu cele mai mari cheltuieli din lume, China, îşi menţine “ritmul excepţional de creştere, cu o creştere de 28% a cheltuielilor în 2014”, şi ajungând la un total de 165.000 milioane de dolari.

Trebuie ţinut cont de faptul că în aceste statistici sunt incluse cheltuielile turiştilor chinezi care călătoresc în străinătate, inclusiv Macao şi Hong Kong, locuri care deşi fac parte din China sunt guvernate de sisteme diferite. Macao este practic o destinaţie de cazinouri, specializată în turismul jocurilor de noroc.

A doua ţară din lume pentru cheltuielile turistice, Statele Unite, a înregistrat o creştere de 7%.

Marea Britanie a cheltuit cu 4% mai mult şi a urcat de pe al cincilea pe al patrulea loc în clasament.

Franţa a crescut cheltuielile cu 11%, menţinându-se pe al şaselea loc, şi Italia, cu o creştere de 6%, a urcat de pe locul al nouălea pe al optulea.

Germania (locul trei), Canada (locul şapte) şi Australia (locul nouă) au ocupat locurile rămase în primele zece pieţe sursă de cheltuieli.

În schimb, Rusia (-6%, pe locul al cincilea) şi Brazilia (+2%, pe locul zece) “au pierdut din putere”, potrivit OMT.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply