Bruxelles propune eliminarea vizelor pentru Turcia

Comisia Europeană (CE) a prezentat săptămână trecută o propunere pentru a permite turcilor să intre în Uniunea Europeană fără vize, cu condiţia ca Ankara să îndeplinească înainte de sfârşitul lunii iunie cele cinci condiţii restante din 72 pe care le-a impus uniunea. Dintre acestea, unele condiţii se referă la lupta împotriva corupţiei, cooperarea judiciara şi practicile de combatare a terorismului.

Bruxelles este conştient că “mai este de lucru”, dar apreciază “eforturile enorme” pe care autorităţile turce le-au făcut pentru a îndeplini condiţiile prevăzute pe foaia de parcurs stabilită pentru liberalizarea politicii, a declarat într-o conferinţă de presă  vice-preşedintele executivului UE, Frans Timmermans.

“Propunerea deschide calea pentru ca Parlamentul European şi Statele Membre să decidă ridicarea vizelor odată ce sunt îndeplinite cerinţele”, a afirmat el. Astfel, turcii ar putea avea acces la aceste state fără obligativitatea vizei pe termen scurt (90 de zile).

Pe de altă parte, este în curs, de asemenea, punerea integrală în aplicare a acordului de readmsie între UE şi Turcia începând cu 1 iunie şi introducerea completă a paşapoartelor biometrice. În acest sens, Timmermans a spus niciun cetăţean turc, care nu are paşaport biometric va putea intra în UE fără viză.

Recomandarea este rezultatul evualării progreselor realizate de către experţii UE, dar pentru a deveni efectivă este necesar ca înainte să fie aprobată de cei 28 de membri din Parlamentul European, două instituţii care şi-au exprimat rezervele faţă de accelerarea unui proces planificat iniţial pentru toamna acestui an.

 Statele membre vor ridica vizele daca Turcia îndeplineşte o serie de condiţii.

Bruxelles a insistat asupra faptului că, deşi presiunea Ankarei asupra mass-mediei critice cu Guvernul şi obstacolele în calea libertăţii de exprimare “îndepărtează Turcia de UE, aceste circumstanţe nu trebuie să fie un motiv pentru a tăia legăturile.

“Dacă ei doresc să se apropie de Uniunea Europeană trebuie să demonstreze că respectă valorile şi principiile sale, de aceea cred că trebuie deschise cât mai repede posibil capitolele (de negociere pentru aderare) numerele 33 şi 34″, a semnalat Timmermans, referindu-se la cele care afectează drepturile fundamentale.

Comisarul european pentru Afaceri Interne şi Imigraţie, Dimitris Avramopoulos, a anunţat că va consolida frâna de urgenţă, care permite suspendarea liberalizării vizelor pentru o ţară cu circumstanţe excepţionale. Este vorba de un mecanims care există din 2014 şi pe care UE intenţionează să-l modifice.

Salvgardarea de suspendare va fi aplicata Turciei, aşa cum se aplică restul ţărilor pe care Uniunea Europeană le are pe lista sa de ţări fără viză.

Pe de altă parte, Comisia a prezentat săptămâna trecută o propunere pentru a opri solicitarea vizelor de scurtă şedere şi pentru cetăţenii din Kosovo.

Pentru Turcia şi Kosovo, cât şi pentru restul ţărilor care nu au nevoie de viză pentru şederi scurte în UE, schimbarea înseamnă că turiştii de leisure sau de business, studenţii şi alţi călători pot călători fără vize în blocul comunitar pentru mai puţin de 90 de zile, pe o perioadă de 180 de zile.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply