Bruxelles deschide un al treilea dosar lui Google pentru restrângerea concurenţei

Comisia Europeană a anunţat acum două săptămâni, deschiderea unui al treilea dosar împotriva lui  Google pentru abuz de poziţie dominantă. Aceasta consideră că Google stabileşte restricţii la paginile web terţe pentru cedarea de spaţii în anunturile contxtualizate concurenţilor săi. 

“A avea o poziţie dominantă nu este o problemă pentru normele europene, potţi să fi mare. Dar este ilegal să abuzezi de această pozitie puternică pentru a restrânge concurenţa, fie pe piaţa pe care o controlează sau pe alta”, a declarat comisarul european pentru ConcurentaMargarethe Vestager, in cadrul unei conferinte de presa.

Gigantul de software are o cotă de piaţă de aproximativ 80% în zona intermediară de publicitate legată de căutările online în Spaţiul Economic European (EEE). Un cadru în care menţine acorduri cu “parteneri direcţi”, cărora Comisia Europeană teme că le-a impus anumite cerinţe, cum ar fi cerinţa paginilor terţe să aibă autorizaţia de la Google înainte de orice vizualizare a anunţurilor de căutare ale concurenţei.

Bruxelles a trimis lui Google rechizitoriul cu acuzaţiile cu acest al treilea caz, împreună cu rechizitoriile care “consolidează cazurile deja deschise, după colectarea de “noi dovezi”, care arată că societatea a favorizat poziţia sa în detrimentul concurenţilor.

Unul dintre dosare a fost deschis în luna aprilie a anului trecut şi acuză Google de favorizarea în mod sistematic a serviciul său de comparare de preţuri (Google Shopping), în detrimentul rivalilor săi în rezultatele motorului său de căutare.

Astfel, Comisia Europeană consideră că acesta ar putea devia în mod artificial trafic de la serviciile de comparare de preţuri rivale şi afectând capacitatea lor de a concura pe piaţă, potrivit analizei Comisiei.

Acum se deschide un termen de opt săptămani pentru ca compania mamă, Alphabet, să prezinte argumentele sale de apărare la Bruxelles.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply