Shadow

Bruxelles cere să se descurajeze călătoriile neesențiale în interiorul și în afara UE

Deși săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) nu a închis zona Schengen din cauza noii variante de COVID-19 detectată în Regatul Unit, Bruxelles a recomandat luni țărilor din Uniunea Europeană (UE) să descurajeze cetățenii să călătorească către sau din zonele de risc ridicat de extindere a pandemiei coronavirusului, având în vedere apariția acestor noi variante mai contagioase în mai multe state membre. Cu toate acestea, Bruxelles susține că deplasarea nu este complet interzisă și se folosesc în schimb măsuri precum carantine sau teste. 

 

Bruxelles cere guvernelor europene „coerența” atunci când aplică aceste măsuri, astfel încât să se recomande evitarea călătoriilor între țări, dar și în interiorul țării, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, într-o conferință de presă. 

 

În plus, în ceea ce privește sosirile de călători din afara UE, Comisia recomandă țărilor să solicite un test PCR negativ efectuat înainte de deplasare și, pentru țările în care a fost detectată o variantă mai îngrijoratoare a virusului, măsuri precum autoizolarea, carantină și urmărirea cazurilor pana la 14 zile de la sosire. 

 

„Comisia propune că toate călătoriile neesențiale să fie puternic descurajate până când situația epidemiologică s-a îmbunătățit semnificativ. Procedând astfel, statele membre trebuie să asigure coerența cu măsurile pe care le aplică pentru a călători pe propriul teritoriu”, a declarat CE într-un comunicat. 

 

Bruxelles subliniază că această recomandare se adresează în special regiunilor europene cu o incidență cumulativă mai mare de 500, cărora le propun să atribuie o culoare în roșu închis pe harta Centrului European de Prevenire și Controlul Bolilor pentru a monitoriza extinderea cazurilor. 

 

Test negativ și carantină

Comisia subliniază faptul că persoanelor care sosesc din aceste zone ar trebui să li se solicite să prezinte un test negativ înainte de călătorie și a obligația de a intra în carantină țara de destinație. 

Călătorii într-un aeroport. Fotografie: EFE.

Persoanele care trebuie să treacă frecvent granița pentru munca sau din motive familiale ar trebui să fie exceptate de la cerința de carantină, iar cerința pentru testarea PCR ar trebui să aibă o frecvență „proporțională”. 

 

În orice caz, Reynders a subliniat că Bruxelles-ul garantează că, călătoria nu este deloc interzisă și, în schimb sunt utilizate măsuri precum carantina sau prezentarea unui test negativ, deoarece UE, nu poate permite întreruperea călătoriilor esențiale, a lanțurilor productive și a distribuției de vaccinuri”. 

 

Bruxelles continuă să insiste ca statele membre „să adopte, să mențină sau să întărească” măsuri non-farmaceutice, precum carantinarea sau închiderea temporară a anumitor unități, pentru a spori supravegherea și secvențierea cazurilor de coronavirus, astfel încât să poată fi colectate informații despre noile variante.

De asemenea, Comisia a propus statelor membre ca, în ceea ce privește călătoriile din afara Uniunii către teritoriul comunitar și în cazul în care deplasarea este „esențială”, să se ceară un test PCR negativ cetățenilor non-europeni înainte de călătorie care să aibă maximum 72 de ore înainte de plecare. 

 

Executivul comunitar propune, de asemenea, ca țările să poată cere „teste suplimentare, după cum este necesar, pentru o perioadă de până la 14 zile, cu condiția ca statul membru să impună aceleași cerințe propriilor cetățeni atunci când călătoresc din aceeași țară terță din afara UE”. 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.