Brazilia, Rusia şi China nu mai sunt singurele pieţe emergente

Interviu/ Industria turismului a văzut cum în anul 2013 ţările emiţătoare europene încep să se recupereze lent, după cinci ani de criză. Cu toate acestea, cea mai mare creştere provine şi va continua să vină în anul 2014 de pe pieţele emergente, aşa cum a indicat Ian Stazicker, directorul de turism al Value Retail PLC, companie care operează nouă outlets de cumpărături de lux în mai multe ţări europene.

Credeţi că experienţa de a face cumpărături va fi din ce în ce mai mult factorul principal pentru a vizita o destinaţie turistică, fie aceasta o ţară sau un oraş?

Pentru unele pieţe, în special Asia, cumpărăturile sunt într-adevăr unul dintre factorii principali care determină turismul emitent. În aceste ţări găsim turişti cărora le place să cumpere, care caută branduri de lux, care înţeleg valoarea de a cumpăra în Europa … Şi această tendinţă va continua.

Pentru unele secrete de cerere, cumpărăturile sunt principala activitate în timpul călătoriei în străinătate. În alte grupuri de clienţi, shopping-ul figurează printre cele trei activităţi principale. Şi, în ceea ce priveşte restul, credem că tot turiştii cumpărăm până la urmă atunci când călătorim.

 

În mod curios, industria turismului nu vorbeşte, de obicei, de shopping ca o parte inerentă a industriei…

Turismul de shopping are cu siguranţă o mare greutate economică şi, cu toate acestea, nu este recunoscut în acelaşi mod cu alte segmente, cum ar fi turismul medical, turismul sportiv, etc.

La raâdul său, industria de shopping trebuie să învenţe să conecteze mai bine cu alte părţi ale sectorului turstic. Să vorbim despre shopping şi a mege la spa; shopping şi gastronomie, etc. Trebuie să fim o parte mai importantă din industria turismului.

 

Aţi spune că acesta trebuie să se amestece mai mult?

Desigur! Compania noastră are incredibile villages de cumpărături şi oamenii vor veni de oriunde. Dar turismul de shopping trebuie să devină o parte integrantă a experienţei de călătorie.

Prin urmare, este important să conectăm shopping-ul cu alte activităţi turistice pentru a oferi valoare clientului şi a asigura că acesta poate profita la maxim de timpul său. Pentru a reuşi acest lucru, campaniile de marketing trebuie să alăture shopping-ul cu concertele muzicale, evenimentele culinare, expoziţii… Adică, trebuie să creezi pachete cu mai multe activităţi pe tot parcursul zilei.

Ian Stazicker, en una imagen tomada en la feria World Travel Market de Londres el pasado noviembre.

Ian Stazicker, într-o fotografie făcută World Travel Market din Londra anul trecut.

Să vorbim despre pieţele emergente importante pentru Europa. La târgul World Travel Market s-a spus că vizele turistice continuă să fie o barieră, datorită dificultăţilor şi încetineala cu care se obţin aceste documente. Credeţi că destinaţiile europene pierd bani din cauza acestei probleme?

Posibil. Acest lucru este ceva care poate fi întotdeauna îmbunătăţit. Dar, despre ce pieţe emergente vorbim? Avem Rusia, China şi Brazilia, desigur, dar deja nu mai sunt singurele.

De fapt, China a crescut complet ca o piaţă. Acum, apar Indonezia, Columbia, Ecuador, Chile, Peru, Vietnam şi Cambodgia … Acestea sunt unde apare o clasă de mijloc superioară care doreşte să călătorească în străinătate, astfel că facilita viza acestor turişti va fi o mare provocare în următorii ani. Să ne gândim că Europa, ca destinaţie, concurează cu Statele Unite, cu unele părţi din Asia, cu Orientul Mijlociu …

 

Deci, vedeţi problema departe de a fi rezolvată?

Din motive de muncă merg de multe ori în ţările emergente şi pot să spun că există o cerere latentă pentru a veni în Europa. Consumatorii din aceste ţări acceptă ca viza este necesară şi ca are un cost, astfel că provocarea nu este viza în sine, ci încetineală cu care se obţine.

O altă problemă este în cazul în care cererea de viză este anulată în ultimul moment, făra timp pentru a cere sau a planifica o alternativă, ceea ce crează o frustrare mare în rândul consumatorilor şi în toată industria noastră.

O a treia problemă pe care o observăm se produce atunci când turistul ajunge la un aeroport european. De ce dacă are o viză aprobată, îi pun atât de multe întrebări cu privire la timpul de şedere, ce doreşte să facă în ţară, etc? Atunci când eu călătoresc în China, verifică doar ca paşaportul şi viza mea sunt reali şi mă lasă să intru, fără a pune întrebări. Europa nu trebuie doar să îmbunătăţească procesul de acordare a vizelor, ci şi ospitalitatea şi primirea pe care o oferă turiştilor atunci când tocmai au aterizat.

 

Apropo, cum vedeţi pieţele emitente europene tradiţionale, credeţi că acestea îşi revin?

Ei bine, da. Acestea îşi revin în termeni de volum. În acest sens, este foarte important să fii creativ pentru a atrage oameni, să lansezi promoţii … Dar acum cea mai mare parte de creştere provine de la turiştii de distanţă lungă.

 

Observaţi vreo tendinţă interesantă din punctul de vedere al comportamentului al consumatorului?

În afacerea de shopping a brandurilor, brandurile au un rol esenţial pentru că sunt căutate de către consumatori, dar în acelaşi timp ei doresc că acestea să fie relevante, inovatoare şi pot să fie intersaţi atât de brandurile internaţionale cât şi de cele locale.

Pe de altă parte, serviciile care înainte erau oferite că opţionale (să nu fie nevoiţi sa care toate plasele prin mall, acoperire Wi-Fi 100% …) au devenit obligatorii. Pentru că asta aşteaptă clientul acum. Cred că acest lucru se întâmplă mereu în vremuri de dificultăţi economice: clienţii sunt mult mai conştienţi că banii lor sunt foarte importanţi pentru afaceri şi acestea trebuie să facă mai multe eforturi pentru a-i obţine.

Şi ce tendinţă observaţi pe pieţele emergente?

Fără îndoială, tendinţă mare pe care o vedem în Rusia, China, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est este schimbul de la călătoriile în grup la călătorii independente sau individuale. Această tendinţă va afecta semnificativ Europa în următorii ani.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply