Avionul companiei AirAsia dispărut s-a prăbuşit în mare

Aeronava Airbus 320-200 a companiei low cost AirAsia, cu sediul în Malaezia, care a dispărut sâmbata noaptea după ce a decolat de pe aeroportul indonezian din Surabaya (insula Java) s-a prăbuşit în mare. Ministerul Comunicaţiilor (Kemenhub) din Indonezia confirmă că au identificat logo-ul AirAsia printre obiectele găsite în Marea Java. În zborul QZ8501 călătoreau 162 de pasageri, 156 indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaezian, un singaporez, printre care 16 copii şi un nou-născut. Până în prezent, au fost recuperate mai multe cadavre şi resturi din avion.

Avionul AirAsia a pierdut contactul cu turnul de control din Jakarta (Indonezia) la 7:24 ora din Singapore (2:24 în dimineaţa de duminică 28 decembrie ora României). Ora de sosire era programată la doar o oră mai târziu.

În cele din urmă Ministerul Comunicaţiilor (Kemenhub) din Indonezia a confirmat astăzi deznodământul fatal al zborului, identificând logo-ul AirAsia printre obiectele găsite în mare. Aparent, un oficial al Forţelor Armate indoneziene a reperat ceea ce ar putea fi un cadavru, o vestă de salvare şi resturi ale avionului.

“Am reperat vreo zece obiecte mari şi multe mai mici, de culoare albă, pe care nu le-am putut fotografia”, a anunţat oficialul Agus Dwi Putranto în timpul conferinţei de presă.

Navele şi resursele folosite de Marina din Indonezia în zona în care au fost găsite resturi din avion în faţa coastei de vest din Borneo au recuperat mai multe cadavre ale pasagerilor.

La locul accidentului au fost deplasate mai multe nave militare şi bărci de pescuit. Primarul din Subraya, Tri Rismaharini, a însoţit rudele pasagerilor atunci când li s-a comunicat găsirea primelor corpuri.

Resturi ale avionului dispărut. AFP.

Resturi ale avionului dispărut. AFP

 

Agenţia Naţională de Căutare şi Salvare din Indonezia (BASARNAS) spunea ieri că aeronava ar fi căzut în apă. Directorul său, Bambang Soelistyo, afirma că “potrivit estimărilor noastre, (avionul) se află în apă”, şi a adăugat că, prin urmare, aeronava ar putea fi “în fundul mării”.

De asemenea, vicepreşedintele indonezian, Jusuf Kalla, recunoştea că “există multe posibilităţi” ca zborul QZ8501 al AirAsia sa fi suferit un accident, la zece ore după ultimul contact radar.

AirAsiacea mai mare companie low cost din Asia, a informat într-un comunicat publicat pe reţeaua socială Facebook că aeronava ar fi “cerut o din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de pe rută înainte să fie pierdută comunicarea cu aparatul în timp ce era încă sub control aerian indonezian”. Autorităţile ţării au informat că s-a pierdut contactul cu aeronava atunci când zbura peste Marea Java.

Compania aeriană, cu sediul în Kuala Lumpur (Malaezia), a început să zboare în 1996. Fondată de un conglomerat de stat, în 2001 a fost cumpărată de către managerul Tony Fernandes, care venea de la Time Warner. Până în prezent, compania nu mai fusese victima unui accident de avion.

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

One comment

  1. […] ale avionului Air Asia, care s-a prăbuşit în Marea Java cu 162 de persoane la bord (a se vedea: Avionul companiei AirAsia dispărut s-a prăbuşit în mare). Ulterior, echipele de salvare au reperat a două cutie la aproximativ 20 de metri de locul unde a […]

Leave a Reply