Avionul Clip-Air, un concept revoluţionar de transport aerian

Clip-Air este un concept nou şi revoluţionar de transport aerian, îndrăzneţ şi inteligent: avionul modular separă elementul de suport -o aripă de zbor, de motoare şi cârlingă- containerele (vagoane) pentru pasageri, încărcătura şi depozitul de combustibil. “Clip-Air pregăteşte transportul aerian de mâine, mai flexibil, mai aproape de nevoi, mai eficient şi cu un consum mai mic de energie“, afirmă creatorii săi care spun că “Clip-Air este o provocare tehnologică fezabilă cu implicaţii care depăşesc sectorul aviaţiei“. 

Proiectul Clip-Air al Şcolii Politehnice Federale din Lausanne (Ecole Polyehnique Federale de Lausanne/EPFL), Elveţia, este un avion compus dintr-o singură aripă de zbor peste care se pot conecta containerele care transportă pasageri sau marfă. Fiecare container autonom este de dimensiunea unui vagon -de aproximaiv 30 de metri lungime şi suport 30 de tone de greutate- şi este compatibil cu liniile ferate. Cabina poate găzdui până la 450 de pasageri.

Aşa ar zbura Clip-Air

Este un avion proiectat cu două componente: componenta de zbor -structura, cabina şi motoare- şi capsulele sau containerele detaşabile -cabina de pasageri, depozitele de marfă a avionului şi depozitul de combustibil-. Componenta de zbor şi capsulele individuale pot fi separate una de cealaltă şi combinate în moduri diferite; adică, partea de încărcare utilă ese concepută ca containere sau vagoane de tren în care ar fi transportaţi separat pasagerii, marfă, combustibilul. Acestea pot fi separate de restul aeronavei, care practic este structura cu aripi, motoarele şi cabina de pilotaj. În acest fel, aeronava poate avea un timp de încărcare şi descărcare mult mai scăzut şi să schimbe între diferite configuraţii la fiecare zbor, fie capacitatea pentru pasageri sau de marfă, sau ambele.

Ideea a fost reevaluată de către École Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveţia. Dezvoltatorii intenţionează să construiască un prototip de 10 metri al avionului Clip-Air pentru a testa tehnologia.

 

Ei explică acest lucru:

Avionul Clip-Air, un concept revoluţionar de transport aerian

Avionul Clip-Air, un concept revoluţionar de transport aerian

Avionul poate fi configurat la fiecare zbor.

Avionul poate fi configurat la fiecare zbor.

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply