Atentatele din Paris: sectorul turismului se confruntă cu o perioadă de scăderi

Până acum în acest an, Parisul a suferit două atentate terorisite grave care au zguduit turismul, una dintre cele mai importante industrii ale oraşului. Aceasta este una dintre cele mai vizitate destinaţii din lume, cu 15 milioane de turişti internaţionali în 2014, şi peste 32 de milioane adăugând turiştii interni. După atacurile din ianuarie împotriva revistei de satiră Charlie Hebdo s-a înregistrat o uşoară scădere a sosirilor de vizitatori în prima săptămână, dar recuperarea a fost rapidă şi capitala franceză a încheiat primul trimestru cu rezultate mai bune decât un an mai devreme. De data aceasta, atentatul din 13 noiembrie este mai grav şi prejudiciul pentru sector poate fi si mai mare, astfel că Euromonitor International estimează o scădere pe termen mediu şi lung.

Franţa este prima putere turistică din lume, cu peste 84 milioane de turişti internaţionali în 2014 -înaintea Statelor Unite, cu peste 74 de milioane şi a Spaniei, cu aproape 65 de milioane-, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT). Şi o mare parte a succesului se datorează atracţiei puternice a oraşului Paris în întreaga lume -este al cincilea oraş din lume la nivel global ca număr de sosiri internaţionale-.

Cu toate acestea, incertitudinea cu privire la siguranţă -răspunsul politic şi posibilele contraatacuri-. pe care le trăieşte acum oraşul poate face ca turismul să scadă pe termen mediu şi lung, afirmă Caroline Bremner, şefa diviziei de călătorii a Euromonitor International.

Circumstanţă care se adaugă la pierderea de vizitatori pe care această destinaţie le înregistra din 2013 în faţa destinaţiilor europene rivale, cum ar fi Londra, Barcelona sau Amsterdam, pentru lipsa de competitivitate a ofertei sale, aşa cum indică raportul firmei de consultanţă menţionată mai sus.

Unele dintre principalele sale pieţe emitente, cum ar fi Marea Britanie şi Statele Unite, au prezentat scăderi. Iar tendinţa s-ar putea agrava începând de acum, în special pentru vizitatorii din America de Nord, care este posibil să aleagă alte destinaţii europene. De asemenea turismul rus, foarte frecvent în segmentul turismului de shopping şi de lux în acest oras, a înregistrat o scădere bruscă în ultimul an ca urmare a crizei din Ucraina şi recesiunea din Rusia.

Dintre vizitatori străini a căror prezenţă creşte în oras iasă în evidenţă asiaticii, în special chinezii, care reprezintă 1,5 milioane de vizitatori.

 În 2014, Paris a primit 15 milioane de turişti internaţionali.

În 2014, Paris a primit 15 milioane de turişti internaţionali.

Dintre europeni, britanicii, germanii şi italienii sun principalii mari emiţători.

Deşi majoritatea vizitatorilor sunt de leisure, Parisul are şi o reprezentare mare de călători de business, care în 2014 au reprezentat 38% din sosirile internaţionale. Acest segment este foarte sensibil la riscurile de securitate, potrivit studiului realizat de Euromonitor, care ar putea determina companiile să aleagă destinaţii alternative, cu căderea ulterioară a sectorului MICE pe termen scurt.

 

Recuperarea după atacurile la Charlie Hebdo

Atacul jihadist împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, care a ucis mai mult de 12 persoane în luna ianuarie, nu a împiedicat sectorul să crească în continuare. În săptămâna după atac, între 8 şi 18 ianuarie, s-a înregistrat o scădere de 9%, conform studiului realizat de MKG specializat în turism. Totuşi, situaţia s-a recuperat şi Paris a reuşit să încheie primul trimestru a anului cu o creştere de 2,9%, uşor mai mare decât primele trei luni ale anului 2014, atunci când a înregistrat o creştere de 2,7%, potrivit datelor OMT.

De data aceasta, atentatele sunt mult mai grave şi au avut loc la doar zece luni după masacrul anterior, ceea ce ar putea agrava situaţia. Cu toate acestea, previziunile Euromonitor arată că, deşi poate exista o oarecare încetinire în întreaga ţară, Franţa va contina să crească în acest an şi în urmatorul, deoarece oferta sa depăşeşte cu mult Parisul, care reprezintă 18% din totalul sosirilor internaţionale. Turismul este foarte integrat în toate regiunile ţării şi să acţioneze ca un tampon pentru impactul în capitală, se arată în raport.

 

Rezistenţă

De asemenea, studiul arată ca turismul a demonstrat o mare rezistenţă atât după atentatele din 11-S, în New York, cât şi după atacurile care au avut loc în ultimii 15 ani în mai multe ţări. Atât timp cât se iau măsurile necesare de siguranţă, turiştii vor continua să călătoreasca şi piaţa turismului va continua să crească, datorită în special clasei de mijloc din Asia, deşi într-un ritm ceva mai lent.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply