American Express se aşteaptă ca cererea mare să ducă la o creştere a preţurilor

Studiul Forecast realizat de American Express Global Business Travel 2016 prevede că tarifele transportului aerian, ale hotelurilor şi ale transportului terestru vor înregistra o creştere uşoară în acest an. O tendinţă care va fi favorizată de redresarea treptată a economiei la nivel mondial şi o consolidare a cererii.

Amplificată de condiţiile favorabile de pe piaţa din America de Nord şi creşterea treptată în Asia, în industria transportului aerian se observă uşoare cresteri ale tarifelor, în timp ce creşterea cererii este compensată de o creştere similară a capacităţii companiilor aeriene, favorizată de preţurile mai mici la combustibil. La nivel global, şi în ceea ce priveste sectorul hotelier, creşterea estimată pentru numărul de camere nu va fi exponenţială creşterii aşteptate a numărului de călătorii. În general, este de aşteptat ca America de Nord să continue tendinţa din 2015 cu creşteri uşoare ale preţurilor, în timp ce Asia-Pacific şi Europa vor înregistra creşteri moderate. Tarifele transportului terestru vor rămâne stabile din cauza capacităţii excedentare, concurenţa acerba şi costurile suplimentare, care persistă la nivel global.

Studiul anual forecast realizat de American Express Global Business Travel include 1800 de predicţii cu privire la tarifele transportului aerian, hoteliere şi de închirieri de maşini din America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia-Pacific, precum şi recomandări privind gestionarea programului de călătorii legat de aceste tendinţe pentru 2016.

“În timp ce preţurile din acest sector vor creşte moderat la nivel global în 2016, travel managerii operează într-un mediu plin de noi provocări şi schimbări”, afirmă Caroline Strachan, vice-preşedinte de Consulting al American Express Global Business Travel. “Pe lânga luarea în considerare a aspectelor, cum ar fi controlul cheltuielilor şi Compliance, noi factori, cum ar fi economia partajată şi gestionarea rezervărilor mobile câştigă importanţă în rândul călătorilor de business. Pentru a face faţă noii ere digitale, managerii de călătorii trebuie sa fie conştienti de acest lucru şi să se adapteze la aceste condiţii în întreaga lume.

 

Un an bun pentru Marea Britanie

În 2016, preţurile în Europa rămân relativ stabile, cu excepţia tarifelor la clasa Business, pentru care previziunile arată o creştere faţă de anul trecut. Există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte previziunile pe ţări. Va fi un an bun pentru Marea Britanie cu o cerere stabilă şi oferte de rute noi din partea companiilor aeriene. În acelaşi timp, este de aşteptat ca tarifele transportului aerian să rămână stabile în ţările nordice, în ciuda expansiunii companiilor aeriene low cost pe întreg continentul european. Cu flote moderne şi eficiente, aceşti furnizori “low cost” câştigă teren în principal în tarifele Economy pe rutele de rază scurtă. Presiunea continuă din partea acestor furnizori low cost, adăugată la cea provocată de companiile din Golf (Emirates, Qatar Airways, Etihad Airways), vor avea un impact major asupra tarifelor transportului aerian din întreaga Europă, mai ales pe rutele de rază scurtă şi lungă spre Asia.

American Express se aşteaptă ca cererea mare să ducă la o creştere a preţurilor

În Orientul Mijlociu, capacitatea de creştere a companiilor aeriene din Golf şi slăbiciunea persistentă a acelor ţări a căror economie depinde de petrol cauzează scăderea preţurilor, cu excepţia acelor zboruri pe distanţe lungi la clasa Premium. În Africa, tarifele de transport aerian vor înregistra o uşoară creştere În 2016, ca urmare a unor politici protecţioniste care au impact asupra zborurilor intra-regionale şi a costurilor de infrastructură, care sunt mai mari. Din cauza comunicaţiilor terestre deficitare, transportul aerian cu sosirea/plecarea de pe acest continent este în continuare cea mai bună opţiune pentru a călători.

În ceea ce priveşte serviciile de închirieri de maşini, este de aşteptat ca tarifele să crească în 2016 atât în Europa cât şi în Orientul Mijlociu şi Africa, ca urmare a unei creşteri a costurilor suplimentare. Serviciile economiei de colaborare pentru a împărţi un vehicul vor experimenta, de asemenea, o creştere semnificativă anul viitor, în timp ce marile companii de “rent-a-car” vor face noi investiţii în acest domeniu.

În 2016, tarifele hoteliere din Europa vor experimenta creşteri moderate, în măsura în care economia se stabilizează treptat şi cererea creşte fără o creştere considerabilă a numărului de camere disponibile. În Orientul Mijlociu şi Africa, creşterea de camere mid-range va oferi călătorilor opţiuni mai accesibile, dar tarifele vor creşte în ţările mai puternice din punct de vedere economic, anul viitor.

 

America de Nord: stagnare din cauza concurenţei companiilor aeriene

În America de Nord, călătorii de business trebuie să se aştepte la creşteri, dar minime, în 2016, în ceea ce priveşte sectorul aviaţiei, condiţionate de o creştere susţinută a economiei şi o crestere a cererii de călătorii corporate în acest an. Pentru zborurile pe distanţe scurte, competiţia în creştere între companiile aeriene va contribui la o stagnare a creşterii tarifelor, în timp ce tarifele zborurilor pe distanţe lungi vor rămâne practic la acelaşi nivel de anul trecut, mai ales pe rutele spre Asia şi America Latină. În Canada, prognoza indică o uşoară scădere atât pentru zborurile pe distanţe scurte cât şi pentru cele pe distanţe lungi, ca urmare a concurenţei puternice între companiile aeriene, iar scăderea preţului la combustibil va continua să fie un amortizor pentru creşterea tarifelor.

Creşterea cererii se întrevede a fi principalul factor care va motiva creşterea tarifelor hoteliere în America de Nord anul viitor. În general, negocierea agresivă cu furnizorii deja obsevată anul trecut va continua trendul în 2016 şi una dintre provocările travel managerilor. Principalele oraşe din Statele Unite, care se confruntă cu creşteri ale nivelului de ocupare, găsesc în continuare un sprijin important în călătorul de business şi în călătoriile de grup. În pofida noilor deschideri care sunt aşteptate, impactul numărului tot mai mare de camere va avea un impact real după anul 2016. Pe pieţele secundare, excesul de camere va frâna creşterea tarifelor, iar nivelul ridicat al concurenţei determină lanţurile hoteliere să se concentreze pe renovarea hotelurilor. În Canada, există nereguli în funcţie de provincie. Cu toate acestea, ţara va experimenta în 2016 creşteri moderate ale tarifelor hoteliere (2,5%).

În acelaşi timp, este de aşteptat că piaţa transportului terestru din America de Nord să înregistreze o creştere limitată în 2016, sistemele economiei de colaborare şi costurile suplimentare fiind factorii cheie. În pofida intenţiei firme din partea furnizorilor de a creşte preţurile, tarifele negociate rămân stabile, în ciuda faptului ca taxele suplimentare vor contribui la o creştere semnificativă a preţurilor. Se estimează că sistemele economiei de colaborare vor dobândi o importanţă şi o expansiune mai mare pe parcursul anului viitor.

 

Tarife mici în America Latină

În general, situaţia economică nefavorabilă din America Latină va determina scăderi ale tarifelor de transport aerian în 2016. Această scădere este mai pronunţata la tarifele Economy. Cu toate că economiile din regiune vor continua să se confrunte cu o situaţie economică dificilă, consolidarea companiilor aeriene din America Latină va contribui la atenuarea impactului. Brazilia va fi o destinaţie cheie pentru companiile aeriene străine, chiar dacă multe dintre ele au redus frecvenţele sau au amânat deschiderea unor noi rute.

În timp ce regiunea se confruntă cu slăbiciune economica şi incertitudine politică, tarifele hoteliere vor creşte ca urmare a politicilor inflaţioniste în 2016. Ca urmare a unei previziuni optimiste pentru industria sa şi a consumului intern solid, Mexicul rămâne una dintre cele mai puternice economii din America Latină şi va experimenta o creştere favorabilă în acest an. Peru şi Columbia vor asista, de asemenea, la o creştere a preţurilor în 2016, pe măsură ce economiile lor, relativ puternice, şi stabilitatea lor politică le vor face destinaţii atractive pentru turiştii de business şi de leisure.

Având în vedere competiţia mare între cele mai mari companii de ‘rent-a-car’ şi noii furnizori locali, tarifele de închiriere a vehiculelor vor experimenta creşteri semnificative în 2016.

 

Creşteri puternice în India

Preţurile tarifelor aeriene în regiunea Asia-Pacific vor înregistra creşteri moderate atât la clasa de Business căt şi la Economy. Zborurile interne sunt cele care se vor confrunta cu cele mai mari creşteri în regiune, în ciuda concurenţei puternice a ofertei de trenuri de mare viteză în China şi Japonia. În plus, China va experimenta creşteri uşoare ca urmare a cererii, având ca provenienţă în special clasa de mijloc, rămâne în linie cu capacitatea. Creşterile vor fi puternice în India, ca urmare a faptului că economia sa emergentă şi infrastructura săracă de transport terestru oferă călătorului să aleagă avionul pentru deplasările sale.

Studiul prezice creşteri moderate în 2016 pentru hotelurile de categorie medie şi superioară, cu toate că există diferenţe semnificative între ţări. În timp ce campania anti-corupţie a Guvernului va avea în continuare un impact asupra hotelurilor de lux, ţara va continua să se bucure de o cerere puternică, care se reflectă într-un tarif mediu pe zi mai ridicat şi în nivelurile de ocupare. Ratele de schimb avantajoase şi oferta limitată de camere cauzează creşteri substanţiale în Sydney şi Tokyo. În India, cererea tot mai mare este compensată de de o supracapacitate persistenta care ar ar trebui să provoace creşteri ale tarifelor relativ mici.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply