Airbnb va trebui să colecteze taxa turistică în Franţa

Adunarea Naţională Franceză a adoptat în luna noiembrie ca amendament la bugetul din 2015 noile norme care reglementează aplicarea aşa-numitei “taxei de şedere” în Franţa. Anul viitor aceste taxe vor creşte, dar principala noutăte este ca paltformele P2P, tip Airbnb, sunt obligate să o colecteze în numele propietarilor pentru a o transfera anual autorităţilor locale. 

Aceste platforme vor trebui să comunice primăriilor informaţii cu privire la numărul de persoane cazate pe teritoriul său, numărul de nopţi, taxele colectate şi tranzacţiile făcute.

În ceea ce priveşte valoarea acestei taxe, în cazul hotelurilor de 1 şi 2 stele aceasta nu va varia, astfel că vor percepe în continuare 0,75 şi 0.90 de euro pe persoană şi noapte, respectiv. Creşterile vor fi aplicate la cele de 3 stele, care creşte de la un euro la 1,5; cele de 4 stele de la 1,5 la 2,25 euro şi de 5 stele, unde taxa este dublată, de la 1,5 la trei euro. De asemenea, este creată o sumă specifica pentru hotelurile din categoria ‘Palace’, care depăşeşte 5 stele, în valoare de patru euro pe persoană şi noapte.

Paltforme, cum ar fi Aribnb, Bedycasa sau Sejourning vor trebui să aplice 0,40 de euro, aceeaşi sumă ca şi unităţile de cazare neclasificate.

Hotelierii francezi cred că această măsură ar putea servi ca model pentru autorităţile locale din alte ţări. #shu#

Hotelierii francezi cred că această măsură ar putea servi ca model pentru autorităţile locale din alte ţări. Imagine Shutterstock.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a declarat că aceste creşteri sunt “rezonabile”,  pentru că sunt mai mici decât cele preconizate iniţial (de fapt, vara aceasta, Franţa dezbătea creşterea cu 500% a taxei turistice percepută de hoteluri); şi “moderne”, pentru că sunt aplicate unităţilor de cazare netradiţionale şi accesibile prin Internet, cum ar fi închirierea de case de vacanţă pe care o oferă acest tip de platforme.

Hotelierii francezi consideră că acesta este un pas mic spre o echitate fiscală mai mare, plus că poate servi drept model pentru autorităţile locale din alte ţări, Franţa fiind prima din Europa care o aplică, deoarece până acum numai în San Francisco Airbnb colecta impozite închirierilor.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply