Air France KLM a finalizat 2015 cu primul său profit net din ultimii şapte ani

Air France KLM a încheiat anul fiscal 2015 cu un profit net de 118 milioane de euro, primul ce reuşeşte să îl finalizeze fără pierderi din anul 2008. Aşa cum a anunţat grupul franco-olandez, principalul factor în această schimbare de tendinţă a fost scăderea continuă preţurilor petrolului, care a redus semnificativ costurile şi a permis recuperarea pierderilor de 225 de milioane de euro din 2014.

EBITDA a înregistrat o creştere semnificativă de 53%, în pofida celor 1.589 mil. € în 2014 la 2.447 mil. € anul trecut. Cifra de afaceri a înregistrat în schimb o creştere mai moderată de 4,6%, de la 24.912 mil. € la 26.059 mil. €. Pe de altă parte, numărul de pasageri transportaţi de grup a crescut cu 2,8% faţă de anul precedent, la 89,82 milioane (a se vedea: Creşterea de 4,6% a veniturilor grupului Air France-KLM în 2015).

Aceste cifre au permis companiei să se confrunte cu o reducere semnificativă a datoriei nete, care a variat de la 5.407 milioane cu care s-a încheiat 2014 la cele 4.307 milioane de anul trecut.

Air France a finalizat 2015 cu primul său profit net din ultimii şapte ani

Air France a finalizat 2015 cu primul său profit net din ultimii şapte ani

În comunicatul său, Air France-KLM a explicat că scăderea preţului petrolului a permis grupului economii de aproximativ 450 mil. € în factura sa de combustibil comparativ cu anul 2014. Cu toate aceastea, compania a amintit că “nivelul ridicat de incertitudine cu privire la preţul combustibilului şi veniturile unitare datorită contextului geopolitic şi a nivelului capacităţii industriei”, astfel că impactul pozitiv a acestei scădere a preţurilor la combustibil este posibil să aibă o contrapondere “la presiunea asupra veniturilor unitare şi un efect de monedă negativ”.

Anul trecut a fost tumultos pentru Air France în ceea ce priveşte relaţiile cu colectivele sale şi pacea la locul de muncă, iar acest an este de aşteptat să fie similar ca urmare a planului de concediri voluntare care va afecta aproximativ 2.000 de angajaţi.

Cinci angajati ai companiei aeriene au început un proces în luna mai, acuzaţi că au agresat un manager în timpul unei întâlniri cu liderii sindicali pentru reducerea de personal.

Fostul preşedinte şi CEO al grupului, Alexandre de Juniac, a avertizat că “în pofida mediului favorabil creat de preţurile mici la combustibil, confirmăm ambiţia noastră de a ne îmbunătăţi competitivitatea într-un context economic şi geopolitic care rămâne extrem de incert”.

“Suntem foarte bucuroşi să anunţăm rezultatele pozitive şi o reducere a datoriei nete pentru grup în 2015, care reflectă eforturile întregului personal şi loialitatea clienţilor noştri”, a spus De Juniac.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply