Air France îşi consolidează planul de ajustări şi închide rute neprofitabile

Air France a decis să consolideze punerea în aplicare a planului său de ajustări Perform 2020 şi să pună în aplicare măsuri imediate de adaptare, având în vedere presiunea sporită asupra veniturilor unitare observate din aprilie. Compania franceză a anunţat închiderea mai multor rute deficitare şi a decis să aducă în faţa justiţiei principalul sindicat de piloţi pentru a obliga cel mai important dintre colectivele lor să accepte ceea ce implică noile reduceri şi să îndeplinească obiectivele trasate, argumentând că au rămas în urmă de restul echipei în cresterea productivităţii stabilite. Concret, conducerea companiei doreşte să economisească cu 80 de milioane de euro mai mult în 2015.

Potrivit unor surse ale Sindicatului Naţional de Piloţi ai Liniilor Aeriene (SNPL), majoritar în companie, aceasta este cantitatea care conducerea Air France consideră că s-a pierdut pentru că piloţii au crescut productivitatea doar cu 13% în timp ce restul personalului a realizat 20%; deşi compania o atribuie reducerii cheltuielilor generale. De asemenea, piloţii încă nu au semnat planul de ajustări al grupului Air France KLM cu obiectivul de a economisi mai mult de 1.000 de milioane de euro.

 

Măsuri de consolidare

În cadrul unei întâlniri cu personalul, conducerea Air France a prezentat informaţii actualizate cu privire la evoluţia de implementare a planului de ajustări Perform 2020 şi a anunţat măsuri pentru intensificarea acţiunii sale, semnalând că implementarea consolidată a programului ar implica, de asemenea, programarea întâlnirilor de negociere cu sindicatele, în scopul de a finaliza acordurile pentru sfârşitul lunii septembrie 2015.

Air France îşi consolidează planul de ajustări şi închide rute neprofitabile

Air France îşi consolidează planul de ajustări şi închide rute neprofitabile

Măsurile de adaptare imediată includ, printre altele, anularea începând cu această iarnă a mai multor rute neprofitabile (Stavanger, Verona, Vigo, Kuala Lumpur), combinată cu o reducere de frecvenţe şi de mărime a avioanelor cu cele care sunt operate pe mai multe alte rute, care au înregistrat un impact puternic din cauza scăderii cererii (Japonia, Brazilia, Rusia).

Noi iniţiative menite cheltuielilor externe şi cumpărăturilor generale, pentru un impact estimat de 80 de milioane de euro.

În paralel, Air France lansează o analiză detaliată a planului său de investiţii, care va include, în special, retragerea timpurie al unui al treilea Airbus A340 şi cercetarea diferitelor scenarii pentru a amâna livrarea de avioane de lung curier (Airbus A350 şi Boeing 787 Dreamliner).

În cele din urmă, conducerea a negociat în ultimele şapte luni cu cel mai mare sindicat de piloţi, SNPL Alpa AF, cu privire la aplicarea măsurilor rămase prevăzute în planul de reduceri Transform 2015 semnat de sindicat. Având în vedere lipsa de progres, conducerea a decis să iniţieze procedurile legale sumare, în scopul de a obţine punerea în aplicare a măsurilor rămase.

“La sfârşitul lunii septembrie 2015, vom evalua situaţia financiară a Air France, vom face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul negocierilor cu sindicatele, şi numărul de persoane care s-au înregistrat în cele două planuri de plecare voluntară în curs (echipajul de cabină şi personalul de la sol). Atunci vom fi în măsură să decidem acţiunile necesare pentru a proteja viitorul Air France. În ajunul sezonului estival, care este crucial pentru rezultatele financiare ale anului 2015, suntem pe deplin mobilizaţi pentru a servi clienţii nostri”, a afirmat preşedintele şi CEO-ul Air France, Frédéric Gagey.

 

Război deschis

După anunţul făcut de conducere de suprimare a mai multor conexiuni şi de aducere în faţa justiţiei a sindicatului ca să accepte restructurare, purtătorii de cuvânt ai SNPL şi-au exprimat suprinderea, mai ales având în vedere că negocierile dintre cele doua părţi sunt blocate de mai bine de şapte luni.

“E ceva nemaintâlnit”, a declarat indignată Emmanuel Mistrali, o reprezentantă a SNPL. “Şi în plus au anunţat acest lucru prin intermediul mass-media, în termeni care ar putea fi ai ziariştilor, dar care reprezintă o declaraţie de război piloţilor. Suntem profund şocaţi de această ştire”.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply