Agenţiile şi turoperatorii au făcut un denunţ împotriva Lufthansa la Comisia Europeană

ECTAA (Asociaţia de Agenţii de Turism şi Turoperatori Europeni) a decis să depună o plângere oficială la Direcţia Generală de Mobilitate şi Transporturi a Comisiei Europene (CE) împotriva Grupului Lufthansa pentru decizia sa de a impune o taxă de 16 € aplicabilă începând cu 1 septembrie 2015, pentru rezervările efectuate prin intermediul GDS-urilor.

La mijlocul lunii iunie, asociaţia a anunţat că agenţiile europene analizau posibilele căi legale împotriva Lufthansa. Grupul german, concret companiile aeriene Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines şi Swiss, au anunţat la începutul lunii că va percepe 16 € pentru rezervările agenţiilor prin intermediul GDS-urilor de la 1 septembrie.

Agenţiile şi turoperatorii au făcut un denunţ împotriva Lufthansa la Comisia Europeană

Agenţiile şi turoperatorii au făcut un denunţ împotriva Lufthansa la Comisia Europeană

ECTAA consideră că acţiunea Lufthansa poate constitui o încălcare a Regulamentului Uniunii Europene nº 80/2009, care reglementează Codul de Conduită a GDS-urilor, în special, în ceea ce priveşte articolele 10.4 şi 10.5. De fapt, platforma de rezervare a Lufthansa pentru Agenţii intră în definiţia de GDS aşa cum este definit acesta în articolul 2.4 al menţionatului Regulament,astfel că Lufthansa ca şi “trasnportator matrice”, trebuie să îndeplinească obligaţiile care îi revin din articolele menţionate mai sus.

Asociaţia europeană susţine că, odată ce plataformele alternative ale Grupului Lufthansa au fost analizate, “s-a ajuns la concluzia că acestea nu sunt alternative eficiente nici viabile, deoarece constituie un pas înapoi faţă de actualul proces de rezervare şi emitere extrem de automatizat al GDS-urilor.

Acum este momentul Comisiei Europene să decidă dacă plataforma intră în sfera de aplicare a Codului de conduită a GDS-ului, precum şi dacă Lufthansa respectă obligaţiile sale legale.

ECTAA va continua să investigheze dacă acţiunea Lufthansa ar putea încălca vreo normă europeană de concurenţă.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply