Un aeroport suedez controlează traficul său cu telecomanda

Turnul de control al Aeroportului Internaţional din Örnköldsvik, în nordul Suediei, este gol şi nu din lipsa de trafic, ci pentru că Suedia a probat aeroportul cu telecomandă, din vara anului 2014. Traficul aerian este controlat din Aeroportul Sundsvall, la mai mult de 150 kilometri (95 mile) distanţă.

Un aeroport suedez controlează traficul său cu telecomanda

Un aeroport suedez controlează traficul său cu telecomanda

 

Cum funcţionează? 

În Sundsvall, controlorii de trafic aerian primesc toate informaţiile împreună cu imagini de 360 de grade ale aeroportului, arătate în ecranele colectate direct de pe al doilea aeroport cu camere high-definition. Sistemul include, de asemenea, microfoane şi camere în infraroşu pentru condiţii de ceaţă, împreună cu sensori meteorologici care măsoară vitează vântului şi presiunea atmosferică.

Compania suedeză Saab dezvoltă sisteme care ajută la menţinerea activităţii în aeroporturi cu foarte puţin trafic sau care sunt inaccesibile, astfel încât să le facă durabile sau rentabile. În Örnsköldsvik, experimentul a fost concludent, iar aeroportul va deveni primul aeroport din lume controlat prin radio la sfârşitul acestei luni.

În paralel, teste similare se desfăşoară în aeroporturile din Gothenburg, precum şi în infrastructurile din Norvegia, Olanda şi Australia.

Sistemul a fost conceput pentru aeroporturi mici ca Örnskoldvik, care primeşte doar patru zboruri zilnice, printre alte inovaţii pe care le pregăteşte firma. Un purtător de cuvânt subliniază faptul că “în marile aeroporturi, ar putea servi ca un sistem de backup de siguranţă în caz de avarii majore în turnul de control şi, militarmente, ar permite retragerea controlorilor de trafic aerian în aeroporturi din zonele de război”.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply