Acord internaţional istoric pentru reducera emisiilor aviaţiei civile

Un total de 23 ţări membre ale Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) au ajuns la Montreal, sediul organizaţiei, la un acord pentru a stabili pentru prima dată în istorie, un standard global de reducere a emisiilor de CO2 pentru aviaţia comercială. Acordul trebuie să fie aprobat de către consiliul de conducere al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Rata stabilită reprezintă o reducere echivalentă de a retrage peste 140 de milioane de automobile de pe drum timp de un an.

Cu toate acestea, Statele Unite au considerat ca şi aprobat acordul, pe care OACI l-a calificat doar ca “recomandări” făcute de 170 de experţi internaţionali care fac parte din Comisia pentru Protecţia Mediului a Aviaţiei (CAEP) a organizaţiei.

Casa Albă a declarat totuşi într-un comunicat că “Statele Unite şi alte 22 de ţări au ajuns la primul acord din istorie cu privire la standardele globale de emisii în domeniul aviaţiei comerciale.

Acord internaţional istoric pentru reducera emisiilor aviaţiei civile

Acord internaţional istoric pentru reducera emisiilor aviaţiei civile

Guvernul american a explicat că, odată puse complet în aplicare, este de aşteptat ca standardele să reducă emisiile de carbon cu mai mult de 650 de milioane de tone între 2020 şi 2040, adăugând că această cifră este echivalentă cu eliminarea a mai mult de 140 de milioane de pe drum timp de un an.

Ulterior, un funcţionar al Casei Albe a descris acordul ca fiind “istoric”, considerând că acesta este “un mare pas înainte” în agenda globală împotriva schimbărilor climatice care se vor aplica atăt aeronavelor care se află în producţie cât şi celor care vor fi fabricate în viitor, dar nu şi celor care funcţionează în prezent.

“Statele Unite a făcut multe presiuni pentru a avea un standard bun şi suntem mândri că am realizat un acord atât de solid”, a declarat reporterilor un funcţionar, care a cerut să nu fie identificat.

La Montreal, sediul ICAO, preşedintele consiliul al organizaţiei aparţinând ONUOlumuyiwa Benard Aliu, a descris într-un comunicat ca fiind o “recomandare” măsurile de mediu aprobate.

Acordul stabileşte, de asemenea, încetarea producţiei în 2028 a tuturor aeronavelor care nu îndeplinesc standardele.

ICAO a declarat că aceste standarde vor avea un impact deosebit asupra aeronavelor mai mari, deoarece aparatele care cântăresc mai mult de 60 de tone sunt responsabile de 90% din emisiile provenite din aviaţia internaţională.

“Obiectivul acestui proces este în cele din urmă să asigure ca atunci când următoarea generaţie de avioane intră în serviciu, să asigure în mod tradiţional reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a spus Aliu.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply