Shadow

ACI Europe: „Nu există niciun motiv pentru companiile aeriene să opereze zboruri fantomă”

Airports Council International Europe (ACI Europe) a criticat „retorica în creștere” a industriei transportului aerian făcând apel la așa-numitele „zboruri fantomă”, pentru a obține o scutire mai mare în utilizarea obligatorie a sloturilor pentru a-și păstra rutele pentru următorul sezon similar. În acest sens, și-a reiterat sprijinul ferm față de poziția Comisiei Europene (CE) cu privire la pragurile de utilizare a sloturilor pe care le-a ratificat cu 64% pentru vara anului 2022. Uniunea Europeană este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea companiilor aeriene să ridice și să relaxeze regulile privind permisele de decolare și aterizare în aeroporturi și să evite să fie obligate să „opereze avioane aproape goale” din cauza lipsei de pasageri, susținând că cerința de a acoperi 50% din zborurile lor iarnă este cu mult peste cerere, ținând cont de faptul că actuala capacitate este cu 80% mai mică decât în perioada prepandemică. 

La mijlocul lunii decembrie, Comisia Europeană a anunțat că prelungește scutirea actuală de la regula de „utilizare sau pierdere” pentru alocarea sloturilor pe aeroporturi până în sezonul de vară 2022, între 28 martie și 29 octombrie anul viitor, ridicând nivelul actual de 50% de sloturi obligatoriu la 64% pentru păstrearea permisurilor.

ACI Europe subliniază că „pragul de utilizare pentru actualul sezon de iarnă 2021-22, stabilit la 50%, este semnificativ mai mic decât tradiționalul 80/20 „folosește-l sau pierde-l” care era aplicat înainte de pandemie, așa cum Comisia Europeană a reiterat, „și, desigur, este stabilit pentru a reflecta incertitudinile unei piețe puternic afectată și redresarea fragilă a aviației”.

ACI Europe.

Protecție suficientă

ACI Europe observă că, în mod esențial, și ca rezultat direct al incertitudinilor actuale legate de pandemie, există, de asemenea, o prevedere specifică pentru ceea ce Worldwide Airport Slot Guidelines denumesc „Neutilizarea nejustificată a sloturilor” (JNUS).

Schimbarea înseamnă că, companiile aeriene pot solicita coordonatorilor de sloturi să pună în aplicare noua normă în orice moment, permițându-le efectiv să utilizeze sloturile de aeroport alocate pentru mai puțin de 50% din timp.

ACI Europe observă că această nouă măsură este concepută special pentru a aborda pandemia de COVID-19 și acoperă nu numai interdicțiile de călătorie, ci și restricțiile de mobilitate, măsurile de carantină sau de izolare care afectează viabilitatea sau posibilitatea de a călători sau cererea de călătorie pe anumite rute.

Prin urmare, consideră că, companiile aeriene sunt „foarte bine protejate de incertitudinile actuale” și neagă necesitatea „zborurilor fantomă”, care sunt definite ca fiind cele operate în mod voluntar de companiile aeriene exlcusiv în scopul păstrării drepturilor istorice asupra sloturilor lor.

Directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec, a declarat: „Unele companii aeriene spun că sunt forțate să zboare cu volume mari de zboruri goale pentru a păstra drepturile de utilizare a sloturilor în aeroporturi. Nu există absolut niciun motiv pentru care aceasta ar trebui să fie realitatea”. 

El a reamintit ceea ce a spus CE, că regulile de utilizare a sloturilor trebuie să realizeze doua lucruri în circumstanțe actuale: să protejeze companiile aeriene de cele mai grave evenimente neprevăzute pe care un le putem controla și, în primul rând, să ne asigurăm că, capacitatea aeroportului continuă să fie utilizată în mod pro-competiție. Jankovec a adăugat că „echilibrarea viabilității comerciale cu nevoia de a menține conectivitatea esențială și de a proteja împotriva consecințelor anticoncurențiale este o sarcină delicată”.

„A vorbi despre zborurile fantomă și impactul lor asupra mediului pare să sugereze un scenariu apocaliptic care nu-și are locul în realitate. Să continuăm cu sarcina vitală de a ne reface și reconstrui împreună”. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.