Acestea vor fi efectele încălzirii globale în destinaţiile turistice

Cum vor fi unele dintre principalele oraşe din lume şi destinaţii turistice situate pe coastă, ca urmare a schimbărilor climatice, temperaturile planetei cresc cu două-patru grade celsius? Organizaţia de mediu Climate Central a încercat să răspundă la această întrebare cu o serie de imagini virtuale care arată efectele ipotetice pe care le-ar cauza încălzirea globală ca urmare a creşterii nivelului oceanelor.

Aşa cum susţine această organizaţie, dacă temperatura medie a solului creşte cu 4 grade celsius, nivelul mării ar creşte astfel încât apa ar inunda terenurile din diferitele părţi ale lumii, unde trăiesc astăzi 760 de milioane de oameni.

În cazul în care încălzirea globală s-ar limita la doar 2 grade, apele ar creşte mai puţin, dar suficient pentru a forţa deplasarea a 130 de milioane de persoane, adaugă Climate Central.

Pe de altă parte, această organizaţie a elaborat, de asemenea, o serie de hărţi interactive până la ce cote ar ajunge ipotetica creştere a nivelului mării.

Imaginile virtuale produse de Climate Central arată în continuare aspectul pe care îl vor avea mai multe oraşe din lume, după o încălzire globală de două grade centigrade sau de patru, cu efectele inundaţiilor mult mai pronunţate.

New York City

New York City

 

London

London

Shanghai

Shanghai

Sydney

Sydney

Mumbai

Mumbai

Responsabilitatea în sectorul turismului 

După cum menţionează Jordi Ficapal, directorul Observatorului de Turism Responsabil al Facultăţii de Turism şi Management Hotelier Sant Ignasi, ambele din Spania, “schimbările climatice pun turismul în faţa unei noi paradigme”.

“Turismul poate ocupa un loc important în lupta împotriva schimbărilor climatice, în cazul în care resursele şi capacitatea de inovare din acest sector economic mundial de importanţă capitală sunt pe deplin mobilizate, orientându-le spre atingerea acestui obiectiv”, adaugă acest expert.

Trebuie amintit, de asemenea, acordul recent aprobat la XXI Conferinţa Internaţională a Schimbărilor Climatice COP21 de la Paris pe 12 decembrie, care are ca obiectiv prevenirea creşterii temperaturii globale cu mai mult de două grade în acest secol şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În conformitate cu acest acord, trebuie remarcat faptul că noua World Charter for Sustainable Tourism (Carta Mondială a Turismului Durabil 2015) reflectă, de asemenea, angajamentul turismului împotriva schimbărilor climatice.

Aceasta Cartă a fost aprobată la ultima ediţia a Summit-ului Mondial privind Turismul Durabil TS+20, care a avut loc la 26 şi 27 noiembrie 2015 în Vitoria-Gasteiz.

“Summit-ul de la Victoria a dedicat, de asemenea, eforturi semnificative pentru a reflecta în mod colectiv cu privire la rolul turismului în faţa schimbărilor climatice, având în vedere că aceasta este o industrie consumatoare de energie şi, ca atare, este adesea considerată ca unul dintre principalii factori care contribuie la schimbările climatice, lăsând o amprentă de carbon mare pentru acest concept”, explică Observatorul de Turism Responsabil.

 

Transportul şi mobilitatea

În acest sens, “transportul spre destinaţii şi mobilitatea în zonele turistice sunt în prezent principalii responsabili pentru emisii în toate operaţiunile de turism“.

În consecinţă, “schimbările climatice vor afecta destinaţiile turistice, competitivitatea şi durabilitatea în multe feluri. Acestea pot modifica direct resursle de mediu care sunt obiective turistice atractive, sau indirect, prin pierderea biodiversitatii, deficitul de resurse, cum ar fi apa, sau cheltuielile provocate de politicile de atenuare”.

Cu toate acestea, spune Observatorul de Turism, “această tendinţă se poate modifica radical. O activitate turistică, care să ia în considerare eficienţa energetică şi utilizarea energiei din resurse regenerabile nu este numai fezabil din punct de vedere tehnologic, dar are multe avantaje”.

Astfel, Jordi Ficapal reaminteşte că “optarea pentru sistemele de transport cu emisii reduse şi moduri bazate pe mobilitatea durabilă deschide uşa către un nou angajament al turismului cu durabilitatea şi oferă atracţii originale la destinaţii pentru practicarea turismului responsabil”.

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply